Acest concurs a expirat în data de 2014-10-01. Vezi concursurile active aici.
Wiki Loves Monuments este un concurs international de fotografie!

Wiki Loves Monuments este un concurs internațional de fotografie destinat fotografiilor libere ale monumentelor istorice desfășurat sub egida Wikipedia și aflat deja la a patra ediție. Concursul foto va avea loc între 1 și 30 septembrie 2014, pentru a coincide cu Zilele Europene ale Patrimoniului.

Moștenirea culturală este o parte importantă a cunoștințelor pe care Wikipedia le colectează și le răspândește. Cu toții putem contribui cu imagini sau prin a scrie articole. Și cum o imagine valorează cât o mie de cuvinte, în toate limbile în același timp, și entuziaștii de pe plan local pot (re)descoperii importanța culturală, istorică sau științifică a vecinilor lor.

În 2011, voluntarii din 18 țări europene au reușit să strângă mai mult de 165.000 de imagini cu monumente, ceea ce reprezintă cel mai mare număr de fotografii strânse vreodată de un concurs de acest fel, recordul fiind acreditat de către Guinness World Records. Apoi în 2012 fenomenul a crescut în amploare prin participarea a 33 de țări din întreaga lume, au fost înscrise peste 350.000 de fotografii de la peste 15.000 de participanți.

Anul acesta ne îmbarcăm într-o nouă aventură Wiki Loves Monuments într-un concurs care sperăm că va fi chiar și mai mare. În fiecare țară se organizează un concurs local, cu propriile monumente, parteneri, reguli, evenimente și câștigători.

Pentru a participa la concurs, este obligatoriu să vă asigurați că este legal să fotografiați monumentul respectiv și să identificați Codul LMI al monumentului pe care l-ați fotografiat. Legea drepturilor de autor din România prevede că drepturile pentru o clădire aparțin arhitectului și urmașilor până la 70 de ani după moartea sa.

Tot ce trebuie să faci este să parcurgi următorii paşi:

  1. Identifică şi fotografiază monumente istorice
  2. Dacă nu ai cont pe Wikipedia, creează-ţi unul
  3. În luna septembrie, încarcă fotografiile conform instrucţiunilor de pe pagina oficială a concursului
  4. Completează formularul de inscriere

Fiecare țară participantă la concursul Wiki Loves Monuments oferă propriile premii. Pentru concursul din România se vor acorda următoarele premii:

  • locul 1: 1.000 lei
  • locul 2: 750 lei
  • locul 3: 500 lei
  • locurile 4 – 10: 200 lei

Pentru a se determina cele 10 fotografii câștigătoare ale concursului național, fotografiile trimise vor fi evaluate de un juriu format din fotografi și contribuitori Wikipedia, care vor lua în considerare următoarele criterii:

  • calitate tehnică (claritate, folosirea luminii, perspectivă etc.)
  • originalitate/cadru
  • utilitatea imaginii pentru Wikipedia